Wat is gevelisolatie

Duurzaam bouwen en renoveren als het gaat om gevelisolatie met eindeloze afwerkingsmogelijkheden.

Gevelisolatie is het duurzaam aanbrengen van polystyreen (EPS, XPS) isolatieplaten op de gevel van uw woning of bedrijfspand en verkrijgbaar in verschillende diktes. De dikte van de isolatieplaat hangt af van de RC-waarde (isolatiewaarde) die u wenst te behalen.

Een RC waarde is een aanduiding die aangeeft wat de warmteweerstand is van de complete constructie, het isolerende vermogen met de bijbehorende ondergrond (bijvoorbeeld metselwerk of houtskeletbouw) waarop wij de isolatieplaten aanbrengen.

Het verschil tussen gevel en spouwmuur isolatie is dat bij spouwmuur isolatie alleen de spouw (de ruimte tussen de binnen en buitengevel) wordt gevuld met een minimale rc waarde, bij gevelisolatie kunt u zelf kiezen welke RC waarde u wenst te behalen. Het resultaat van de isolatiewaarde is met gevelisolatie fors beter.

De verschillende aanbieders waar wij mee samenwerken bieden RC waarde tabellen aan waarop u kunt terugvinden welke RC waarde er wordt behaald met welke plaatdikte. (subsidiegrens renovatie is RC 3,5 met een plaatdikte van 11cm)

De opbouw van een gevelisolatiesysteem bestaat uit het aanbrengen van polystyreen isolatieplaten, vervolgens wordt er een mortel weefsel laag met wapeningsgaas op aangebracht zodat u gevel bestand is tegen spanningen op de gevel en dan meteen wind en water dicht is. Daarna kunnen wij de gewenste afwerking erop maken met bijvoorbeeld sierpleister, schuurwerk, minerale steenstrippen (gevelstrips) of keramische steenstrippen.

Vanuit de RVO kan het zijn dat er subsidie beschikbaar is op het aanbrengen van een buitengevelisolatie systeem, de minimale RC waarde die daarvoor wordt aangehouden is 3,5. Indien u de RC waarde helder heeft kunt u kijken naar de afwerking van het aan te brengen gevelisolatiesysteem met bijvoorbeeld sierpleister, minerale steenstrippen, gezaagde stenen of keramische stenen.

Subsidie RVO en voorwaarden

Als particulier of zakelijke gebruiker kunt u vanaf 1 januari 2022 wederom subsidie aanvragen voor de isolatie van uw woning of bedrijfspand. Ook de Vereniging van Eigenaren (VvE) waar u lid van bent kan een subsidie aanvragen voor het aanbrengen van isolatie.

Meer informatie over de subsidie kunt u hier vinden :

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren/voorwaarden-woningeigenaren/isolatiemaatregelen 

  • Kiest u voor 1 isolatiemaatregel, dan moet u daarna nog minimaal 1 andere maatregel nemen. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of u kunt kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
  • Als u HR++ glas en Triple glas combineert dan moet het totaal aantal m2 te vervangen glas opgeteld altijd minimaal 10m2 zijn. U ontvangt voor maximaal 45msubsidie. Het maximaal aantal m2 blijft hetzelfde als u bij HR++glas en Triple glas kiest voor een combinatie met kozijnpanelen of isolerende deuren, u telt het aantal m² dan bij het glas op.
  • Bij de toepassing van HR++ glas of Triple glas dan moet dit ter vervanging van bestaand glas zijn.
  • Bij de toepassing van Triple-glas is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen.
  • Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
  • Kiest u bij het type isolatiemaatregel vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie, voor het isolatiemateriaal lokaal gespoten PIR of PUR, dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
  • De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering mag u niet zelf doen.
  • U vraagt maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel subsidie aan.
  • U heeft geen recht op subsidie als u al eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) heeft ontvangen.

Tevens kunt u ook terecht op de website van de consumentenbond: www.consumentenbond.nl/isolatie/gevelisolatie 

Maatregelenlijsten

Controleer voordat u een aanschaf voor een isolatiemaatregel gaat doen eerst de Isolatiemaatregelenlijsten. Staat uw isolatiemaatregel op de lijst? Kies dan in uw aanvraag de meldcode van maatregel. De meldcode betekent dat de keuze die u maakt voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Staat uw maatregel niet op de lijst? U kunt dan wel subsidie aanvragen. Stuur dan de productbeschrijving mee. Het risico is dan wel dat bij controle blijkt dat uw gekozen isolatiemaatregel niet voldoet aan onze eisen. In dat geval heeft u geen recht op subsidie.

U laat de maatregelen uitvoeren binnen de bestaande thermische schil. Dit betekent dat u voor aan- of nieuwbouw aan uw woning geen subsidie krijgt. U moet hiervoor voldoen aan het Bouwbesluit 2012.

U laat alle maatregelen uitvoeren door één of meer deskundige bedrijven met een KVK-inschrijving in de sectie bouwnijverheid (af)bouwbedrijf).

Het is niet toegestaan dat de eigenaar én bewoner zelf de maatregelen uitvoert.

De subsidie betreffende het aanbrengen van gevelisolatie is € 38,00 per m2 waarbij u tenminste 15 m2 gaat isoleren. Het subsidiebedrag loopt tot 170 m2 en is altijd in combinatie met nog een isolerende maatregel.

U kunt hier de rekentool vinden van de RVO : https://infographics.rvo.nl/isde-rekentool/

Indien u voornemens bent om een gevelisolatiesysteem aan te brengen dan komen wij vrijblijvend bij u langs op locatie om de mogelijkheden te bespreken.

Wij zijn werkzaam in geheel Nederland en momenteel bezig in Hoorn, Amsterdam, Rotterdam, Almere, Lelystad, Purmerend, Den Haag, Den Helder en Utrecht.

Een referentiebezoek is bij ons altijd mogelijk.

Veel gestelde vragen en antwoorden over gevelisolatie:

Welke werkzaamheden voeren jullie uit
Als afbouwbedrijf voeren wij ter voorbereiding van de gevelisolatie het tekenwerk uit, de bestaande situatie en de nieuwe situatie inclusief details zodat u bij de welstand van uw gemeente een complete set tekeningen kunt aanleveren inzake de (eventueel) benodigde vergunning.

Daarnaast voeren wij indien gewenst de bouwkundige voorbereidingen uit o.a. het demonteren en monteren van waterslagen (natuursteen, composiet of aluminium) maar ook het aanpassen van dakranden, ventilatieroosters, gevelherstel en alle overige bouwkundige aanpassingen. Dit betekend dat u voor een woningtransformatie alles bij 1 partij kunnen neerleggen zodat er 1 aanspreekpunt is voor uw project.

Verder bieden wij ook prefab diensten aan, compleet op maat geleverd met minerale steenstrippen of keramische steenstrippen. Dit geldt ook voor het prefab vervangen van borstweringen.

Gevelisolatie buitenkant kosten
Gevelisolatie betreft altijd maatwerk en hangt af van de gekozen RC-waarde en zit tussen de € 90,00 – € 130,00 voor een afwerking met sierpleister. Verder zijn er verschillende plaatdiktes toepasbaar welke wij op maat kunnen aanbieden.
Wij zijn Komo gecertificeerd verwerker en kunnen indien gewenst verzekerde garantie aanbieden.

Wat is de beste isolatie voor een buitenmuur
Indien u kiest voor een duurzame oplossing voor de lange termijn dan biedt gevelisolatie uitkomst, niet alleen de isolatiewaarde is vele malen beter dan spouwmuur isolatie maar ook betreffende uitstraling zijn er oneindige mogelijkheden. Minerale steenstrippen behoren als alternatief voor metselwerk tot de mogelijkheden, wij kunnen het bestaande metselwerk exact namaken zodat er geen verschil zichtbaar is.

Welke isolatie voor buitenmuur
Wij werken standaard met EPS platen, ook wel polystyreen hardschuim. Voordeel is dat je met deze platen oneffenheden kan bijschaven.
Er wordt ook steeds meer gewerkt met PIR platen ook wel XPS platen genoemd, hierbij is het voordeel dat er met een relatief dunne plaat een hoge isolatiewaarde kan worden behaald.

Levensduur gevelisolatie
Gevelisolatie gaat met gemak meer dan 50 jaar mee, in Meldorf Duitsland staan woningen die al meer dan 80 jaar in de gevelisolatie staan.
Stukadoorsbedrijf de Koning was de eerste in Nederland (Almere) waar gevelisolatie is toegepast.

Onderhoud gevelisolatie
Onderhoud van gevelisolatie is relatief eenvoudig, een 2 laags verfsysteem op sierpleister moet eens per 7-8 jaar te worden gereinigd en waar nodig te worden gesausd. Denk er wel goed aan dat u hetzelfde verfsysteem gebruikt, gevelisolatie is een dampopen systeem. Door het toepassen van een verkeerd verfsysteem kan schade optreden doordat de gevel dan dampdicht wordt afgesloten.  

Gevelisolatie vergunning
Indien u gevelisolatie gaat toepassen kan het zijn dat u een vergunning moet aanvragen bij de welstand, dit kan door middel van het aanleveren van tekeningen uitgaande van de huidige situatie en de nieuwe situatie. Wij verzorgen voor onze particuliere klanten ook de tekeningen die benodigd zijn voor de welstand zodat de details uitgewerkt bij de gemeente inzichtelijk zijn. Een juiste aanpak zorgt voor mindere irritatie bij het vergunningstraject.

Een afspraak maken voor een geheel vrijblijvend advies kan hier : https://www.dekoningstuc.nl/contact/

WeCreativez WhatsApp Support
Onze medewerkers staan klaar om uw vragen te beantwoorden.
👋 Hi, kan ik u helpen?